Apr 222015
 

Wachten op het tot leven komen van een nieuwe droom

Na een lange periode van stilte wil ik met het oog op komend wedstrijdseizoen en de vragen die ik krijg met deze blog openheid van zaken geven. Dit om vragen als:

Wat zijn jouw doelen voor het komend seizoen? Geen Ironman? Geen motivatie meer?’

in één keer te kunnen beantwoorden. Steeds om de waarheid heen blijven draaien voelt niet goed voor mij. Bovendien denk ik dat het niet verkeerd is om aandacht te besteden aan een precair onderwerp in de sport.

Het onuitgesproken nieuwe doel

Na het behalen van mijn sportdroom in 2013 (deelname aan WK Ironman 70.3 Las Vegas en WK Ironman Hawaii en het fantastische sportverlof) was het onuitgesproken nieuwe doel zwanger worden. Hiervoor deed ik een stap terug in het trainen en besloot ik geen Ironman/hele triatlon te doen in 2014. Dit om mijn lijf  de ruimte te geven om te herstellen en voor een zwangerschap open te staan.

Met een stuk minder trainingsuren en minder focus bleek ik in 2014 toch nog aardig mee te kunnen draaien. Hoewel een seizoen zonder Ironman voor mij als Longdistancedame toch wel als een half seizoen voelde.

Voor mij persoonlijk was het een stuk makkelijker geweest om afscheid te nemen van topsport/wedstrijden als er een ander doel voor in de plaats was gekomen. Helaas vergt deze nieuwe droom wat meer geduld dan ik had gehoopt.

Afscheid longdistanceteam

Het liefst zou ik ook dit seizoen weer aan de start staan van een aantal wedstrijden, maar ik heb besloten dit seizoen helemaal geen wedstrijden te starten. Ik ken mezelf lang genoeg om te weten dat ik mijn grenzen opzoek als ik eenmaal aan de start sta. Een  wedstrijd op 75% draaien is me nog nooit gelukt. En de spagaat waar ik nu in zit word ik uiteindelijk ook niet gelukkig van.  Dat is ook de reden dat ik uit eigen beweging afscheid heb genomen van het Trivio Longdistanceteam. Op dit moment is het te moeilijk voor mij om deel uit te maken van iets waar ik probeer afstand van te nemen voor een doel in de toekomst dat er nog niet is. Komend westrijdseizoen even niets, alleen sporten zonder druk van prestatie en dan zien we in 2016 wel weer verder. Hopelijk heb ik voor die tijd een blog kunnen posten met de titel: “Een nieuwe droom die tot leven is gekomen”.

Precair onderwerp

Hoewel uit onderzoek blijkt dat veel duur/topsporters problemen hebben met zwanger worden hoor ik er nooit iets over. Ja, de succesverhalen als er een kind op de wereld  gezet is, maar niet over hoe moeizaam de weg er naar toe kan zijn. Topsport kan zwaar zijn, maar er zitten veel elementen aan die je zelf in de hand hebt. Zwanger worden heb je niet zelf in de hand en dat is moeilijk, heel moeilijk. Ik weet zeker dat er vele vrouwen met mij worstelen met dilemma’s rondom kinderwens, sportcarriere, behandeltrajecten. Maar zolang daar niet over gesproken wordt in de sportwereld blijft er een soort taboe op rusten en voelt iedereen zich eenzaam in deze strijd. Dat is de belangrijkste reden dat ik uiteindelijk toch de knoop heb doorgehakt om dit zeer persoonlijke onderwerp in de openbaarheid te brengen. Ik hoop dat er vrouwen zijn die hier steun of herkenning uit kunnen halen.